default liedtke museum logo

Etikus kapitalizmus 2014-2020

Szívből jövő köszönettel ajánlom a következő fejezetet a "Rendszerellenesség" című könyv szerzőjének, Michael Grevennek, aki a velem folytatott beszélgetések során kritikákkal és javaslatokkal értékes tanácsokkal járult hozzá egy új, igazságosabb társadalmi rendszer kialakításához, és így jellemezte az etikus kapitalizmus modellezőjét:

"Dieter Liedtke művész,
szociológus és társadalomfilozófus...
eddig ismeretlen szellemi szférákban."

Prof. Dr. Micheal Th. Greven, 2011
A politikatudományok professzora / az egyetemek dékánja; Marburg, Darmstadt és Hamburg / a DVPW etikai bizottságának és a DVPW oktatási és tanulmányi állandó bizottságának elnöke.

Luigi Sturzo különdíja a Premio Amalfi/
A Német Politikatudományi Társaság Becsületjelvénye/
Az etikus kapitalizmus mint társadalmi rendszer vázlatának tanácsadója.

Michael Greven kijelentése azt mutatja, hogy Hegel dialektikája és idealizmusa Marx materializmusával még nem valósult meg az etikai kapitalizmus szintézisén keresztül.

Az alábbi gondolatok az etikus kapitalizmusról nem lehetnek szabadalmi jogorvoslat.

Ez a lista nem teljes körű.
Természetesen az új fejlesztések és kutatások elmozdítják a követelmények paramétereit, de az új felismerésekkel együtt megmutatják azt az irányt, amely felé a több mint 20 milliárd emberrel a jövőben békében haladhatunk. Az ismert összefüggéseket figyelembe kell venni, a jövőbeli fejleményeket meg kell vitatni, de a politikusok és a vállalatok figyelmét is fel kell hívni rá, és gondolkodási folyamatokat kell ösztönözni arról, hogyan lehet az etikus kapitalizmust társadalmi-politikai szinten fejleszteni és megvalósítani, nemcsak Németországban és Európában, hanem világszerte.

Mai szemszögből nézve nem tanácsos továbbfejleszteni a kapitalizmust a maga gyengeségeivel és sötét oldalaival anélkül, hogy ne okoznánk még nagyobb károkat az emberiségnek, a természetnek vagy a környezetnek. Éppen ellenkezőleg, egy új kapitalista koncepcióra van szükségünk, amely magában foglalja a kapitalizmus előnyeit, és amely védi és megvalósítja az ENSZ Alapokmányában foglalt emberi jogokat és a fajok megőrzését a teremtés értelmében, valamint alapvető előfeltételként és alapként a fenntarthatóságot és a környezetet célozza.
Szükségünk van egy új társadalmi evolúciós irányvonalra, egy
"Etikus kapitalizmus".

Az etikus kapitalizmus evolúciós előnye:
A legújabb kutatási eredmények szerint ez megfelel genetikai és epigenetikai, természetes, társadalmi és evolúciós DNS-programozásunknak: "Emberünknek lenni".

Az etikus kapitalizmus céljai
Az etikus kapitalizmus a fenntartható, környezetbarát termékek és üzleti modellek fejlesztésére, valamint az etikus nyereségre összpontosít, amely az embert a természettel együtt helyezi előtérbe.

1. a szabad fejlődéshez való jog
Minden embernek joga van a következőkhöz: Az információszabadság, a sajtószabadság, a médiakódex figyelembe vétele az illetékesek által, az oktatáshoz és a kreativitás és a személyiség szabad fejlődéséhez, a Código Universo szabad hozzáférése az oktatási rendszereken keresztül a legegyszerűbb (csak a megértést látva) neurobiológiai adaptációhoz a meglévő kreativitáshoz a hitközösségében, kultúrájában és népében, valamint a korábban félreértett vallások megértéséhez, népek, kultúrák, művészeti alkotások és innovációk, valamint a szabadon hozzáférhető internethez, oktatási, szakképzési és képzési rendszerekhez való jog, továbbá a Código Universo és a különböző médiakódexek regionálisan uralkodó nemzeti nyelven és angolul történő tájékoztatáshoz való jog, valamint ingyenes hozzáférés számítógép és ingyenes internetkapcsolat segítségével.

2. a világközösség védelme
Mindenkinek joga van szabadságának és méltóságának védelméhez, valamint a világközösség védelméhez a totalitárius államrendszerek, diktatúrák, terrorizmus, háború, népirtás, kínzás, elnyomás, kizsákmányolás, rasszizmus, kirekesztés, hamis és félrevezető információk, valamint a félelem közvetlen és rejtett, finom terjesztése ellen.

3. a feltétel nélküli alapjövedelemhez való jog
Minden embernek joga van a következőkhöz: tiszta ivóvízhez, ruházathoz, orvosi ellátáshoz, élelemhez, valamint tisztességes lakhatáshoz és/vagy feltétel nélküli alapjövedelemhez, amely lehetővé teszi számára, hogy saját kérésére önkéntes munkát vállaljon a társadalom számára, vagy olyan feladatokat és munkát végezzen, amelyek értelmet adnak az életének, és további jövedelemhez juttatják. Ezen túlmenően a havi alapjövedelem lehetőséget ad arra is, hogy a társadalom különböző vagyoni szintjeinek egyikén helyezkedjen el. Azáltal, hogy a Código Universo segítségével felszabadítja epigenetikusan meglévő kreativitását, minden ember hozzájárul az etikus fejlődéshez, országa, vállalatai és élete gazdasági sikeréhez az etikus termékek és etikus üzleti modellek terjesztésével, valamint saját gazdasági részvételével az etikus koncepciókban.
A munkát már nem adóztatják meg.
A jövedelem- vagy munkaadót a jóléti rendszer költségeivel, valamint az egészség- és nyugdíjbiztosítással együtt megszüntetik, és a felhasználás és a szállítás helyén kivetett online forgalmi adóval helyettesítik. A hozzáadottérték-adó megmarad.

Az út
Az etikus kapitalizmus céljainak megvalósításához nem egy államra, egy globálisan pozícionált vállalatra vagy egy vallási közösségre van szükségünk, hanem a világ minden táján élő emberekre, akik nem akarják továbbra is támogatni a kizsákmányoló, uralkodó és dualista rendszereket, és részt akarnak venni egy etikus világ pozitív, nyitott tervezésében. A törvények és az alkotmányok az etikus kapitalizmus útjában állnak, nem pedig ellene. De még azokban az államokban is, ahol az etikus kapitalizmus be lesz tiltva, az etikus kapitalizmus elvei szerint élő nyitott államok lakosságának gyorsabban és erősebben fejlődő kreativitása, jobb egészségi állapota és nagyobb jóléte bizonyítja az emberek gyakorlati és filozófiai szabadabb alakítási lehetőségeit. Fokozatosan, még a zárt társadalmi rendszerekben is (amint azt az elmúlt 500 év történelme mutatja), el fog uralkodni a felismerés, hogy szabadság, méltóság, jólét és a lakosság egészsége (a világ egyre növekvő népességével), az ENSZ Emberi Jogi Chartájának betartása és a vallásszabadság nélkül egyetlen állam sem tudja tartósan megakadályozni a társadalmi rendszer fejlődését.

Javasolt szavazási kérdések:
A választók közössége és a kifejlesztett mesterséges intelligencia szoftvereszközök, amelyek a lakosság rajintelligenciáját hasznosítva lehetővé teszik, hogy a polgárok által kidolgozott szavazási kérdéseket tegyenek fel minden egyes kérdéshez három pro és három kontra érvvel (nem személyes, grafikus tényfilmek világos magyarázatokkal, amelyek bizonyítékokon alapuló információkon alapulnak, és amelyeket pártatlan egyetemi hallgatók készítenek és ellenőriznek a tények és a médiakódex betartása alapján), amelyek elősegítik a választók szabad döntéshozatalát.