default liedtke museum logo

Ηθικός καπιταλισμός 2014-2020

Με θερμές ευχαριστίες αφιερώνω το κεφάλαιο που ακολουθεί στον συγγραφέα του βιβλίου "Systemopposition" Michael Greven, ο οποίος σε συζητήσεις μαζί μου μέσω κριτικής και υποδείξεων συνέβαλε με πολύτιμες συμβουλές στην ανάπτυξη ενός νέου πιο δίκαιου κοινωνικού συστήματος και περιέγραψε έτσι τον μοντελοποιητή του Ηθικού Καπιταλισμού:

"Ο Dieter Liedtke είναι καλλιτέχνης,
κοινωνιολόγος και κοινωνικός φιλόσοφος...
σε άγνωστες μέχρι σήμερα πνευματικές σφαίρες".

Prof. Dr. Micheal Th. Greven, 2011
Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών / Κοσμήτορας των Πανεπιστημίων Μάρμπουργκ, Ντάρμσταντ και Αμβούργου / Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του DVPW και της Μόνιμης Επιτροπής Διδασκαλίας και Σπουδών του DVPW.

Ειδικό βραβείο Luigi Sturzo του Premio Amalfi/
Τιμητικό σήμα της Γερμανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης/
Σύμβουλος του περιγράμματος του ηθικού καπιταλισμού ως κοινωνικού συστήματος.

Η δήλωση του Michael Greven δείχνει ότι η διαλεκτική του Χέγκελ και ο ιδεαλισμός του με τον υλισμό του Μαρξ δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί μέσω της σύνθεσης σε έναν Ηθικό Καπιταλισμό.

Οι παρακάτω σκέψεις για τον ηθικό καπιταλισμό δεν μπορούν να αποτελέσουν πατέντα.

Ο κατάλογος αυτός δεν είναι εξαντλητικός.
Φυσικά, οι νέες εξελίξεις και η έρευνα θα μεταβάλλουν τις παραμέτρους των απαιτήσεων, αλλά μαζί με τις νέες γνώσεις δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία μπορούμε να κινηθούμε ειρηνικά στο μέλλον με πάνω από 20 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Θα πρέπει να εξεταστούν γνωστά συμφραζόμενα, να συζητηθούν μελλοντικές εξελίξεις, αλλά και να δοθεί η προσοχή σε πολιτικούς και επιχειρήσεις, διεγείροντας διαδικασίες σκέψης σχετικά με το πώς μπορεί να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί ο ηθικός καπιταλισμός σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, όχι μόνο στη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως.

Από τη σημερινή σκοπιά δεν είναι σκόπιμο να αναπτυχθεί περαιτέρω ο καπιταλισμός με τις αδυναμίες και τις σκοτεινές πλευρές του, χωρίς να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην ανθρωπότητα, τη φύση ή το περιβάλλον. Αντίθετα, χρειαζόμαστε μια νέα καπιταλιστική αντίληψη που θα περιλαμβάνει τα πλεονεκτήματα του καπιταλισμού και θα προστατεύει και θα εφαρμόζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του Χάρτη του ΟΗΕ και τη διατήρηση των ειδών με την έννοια της δημιουργίας, καθώς και θα στοχεύει στην αειφορία και το περιβάλλον ως βασική προϋπόθεση και βάση.
Χρειαζόμαστε ως νέα κοινωνική εξελικτική ώθηση μια
"Ηθικός καπιταλισμός".

Το εξελικτικό πλεονέκτημα ενός ηθικού καπιταλισμού:
Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα, αντιστοιχεί στον γενετικό και επιγενετικό, φυσικό, κοινωνικό και εξελικτικό προγραμματισμό του DNA μας: "Να είμαστε άνθρωποι".

Στόχοι ενός ηθικού καπιταλισμού
Ο ηθικός καπιταλισμός επικεντρώνεται στην ανάπτυξη βιώσιμων συν-περιβαλλοντικών προϊόντων και επιχειρηματικών μοντέλων, καθώς και σε ηθικά κέρδη που θέτουν τον άνθρωπο και τη φύση σε προτεραιότητα.

1. το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη
Κάθε άτομο έχει δικαίωμα σε: Ελευθερία της πληροφόρησης, ελευθερία του Τύπου, εξέταση του κώδικα των μέσων ενημέρωσης από τους υπεύθυνους, στην εκπαίδευση και την ελεύθερη ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της προσωπικότητας, ελεύθερη πρόσβαση στο Código Universo μέσω των εκπαιδευτικών συστημάτων για την απλούστερη (μόνο με την κατανόηση της όρασης) νευροβιολογική προσαρμογή της υπάρχουσας δημιουργικότητας στην κοινότητα της πίστης του, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, καθώς και την κατανόηση των προηγουμένως παρεξηγημένων θρησκειών, λαούς, τους πολιτισμούς, τα έργα τέχνης και τις καινοτομίες, καθώς και το δικαίωμα σε ελεύθερα προσβάσιμα συστήματα διαδικτύου, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και κατάρτισης, εκτός από το δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με το Código Universo και τους διάφορους κώδικες μέσων ενημέρωσης στην επικρατούσα περιφερειακά εθνική γλώσσα και στην αγγλική γλώσσα, καθώς και δωρεάν πρόσβαση με υπολογιστή και δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο.

2. προστασία από την παγκόσμια κοινότητα
Ο καθένας έχει δικαίωμα στην υπεράσπιση των ελευθεριών και της αξιοπρέπειάς του και στην προστασία της παγκόσμιας κοινότητας από τα ολοκληρωτικά κρατικά συστήματα, τις δικτατορίες, την τρομοκρατία, τον πόλεμο, τη γενοκτονία, τα βασανιστήρια, την καταπίεση, την εκμετάλλευση, τον ρατσισμό, τον αποκλεισμό, την ψευδή και παραπλανητική πληροφόρηση και από την άμεση και λανθάνουσα υποδόρια διάδοση του φόβου.

3. το δικαίωμα σε ένα βασικό εισόδημα χωρίς όρους
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε: καθαρό πόσιμο νερό, ένδυση, ιατρική περίθαλψη, τροφή καθώς και αξιοπρεπή στέγαση ή/και ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα, το οποίο του επιτρέπει να αναλάβει εθελοντική εργασία για την κοινωνία κατόπιν δικής του αίτησης ή να εκτελεί καθήκοντα και εργασίες που δίνουν νόημα στη ζωή του και του αποφέρουν περαιτέρω εισόδημα. Επιπλέον, ένα μηνιαίο βασικό εισόδημα του δίνει επίσης την ευκαιρία να εγκατασταθεί σε ένα από τα διάφορα επίπεδα πλούτου της κοινωνίας. Ξεκλειδώνοντας την επιγενετικά υπάρχουσα δημιουργικότητά του μέσω του Código Universo, κάθε άνθρωπος συμβάλλει στην ηθική ανάπτυξη, στην οικονομική επιτυχία της χώρας του, των εταιρειών και της ζωής του, διαδίδοντας ηθικά προϊόντα και ηθικά επιχειρηματικά μοντέλα και τη δική του οικονομική συμμετοχή σε ηθικές αντιλήψεις.
Η εργασία δεν φορολογείται πλέον.
Η φορολογία εισοδήματος ή εργασίας θα καταργηθεί μαζί με τις δαπάνες του συστήματος πρόνοιας και την ασφάλιση υγείας και συντάξεων και θα αντικατασταθεί από έναν διαδικτυακό φόρο επί των πωλήσεων στο σημείο χρήσης και παράδοσης. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα παραμείνει.

Ο τρόπος
Δεν χρειαζόμαστε ένα κράτος ή μια εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας ή μια θρησκευτική κοινότητα για να επιδιώξουμε τους στόχους του Ηθικού Καπιταλισμού, αλλά τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν θέλουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα εκμεταλλευτικά, κυρίαρχα και δυϊστικά συστήματα και που θέλουν να συμμετάσχουν στον θετικό, ανοιχτό σχεδιασμό ενός ηθικού κόσμου. Οι νόμοι και τα συντάγματα στέκονται εμπόδιο στον ηθικό καπιταλισμό και όχι εναντίον του. Αλλά ακόμη και στα κράτη όπου ο ηθικός καπιταλισμός θα απαγορευτεί, η ταχύτερη και ισχυρότερη ανάπτυξη της δημιουργικότητας, η καλύτερη υγεία και η υψηλότερη ευημερία των πληθυσμών των ανοικτών κρατών, που ζουν σύμφωνα με τις αρχές του ηθικού καπιταλισμού, αποδεικνύουν πρακτικά και φιλοσοφικά τις πιο ελεύθερες δυνατότητες διαμόρφωσης των ανθρώπων. Σταδιακά, ακόμη και στα κλειστά κοινωνικά συστήματα (όπως δείχνει η ιστορία των τελευταίων 500 ετών), θα επικρατήσει η συνειδητοποίηση ότι χωρίς την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ευημερία και την υγεία του πληθυσμού (με έναν συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό), την τήρηση του Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τη θρησκευτική ελευθερία, κανένα κράτος δεν μπορεί να αποτρέψει μόνιμα την εξέλιξη του κοινωνικού συστήματος.

Προτεινόμενες ερωτήσεις ψηφοφορίας:
Η κοινότητα των ψηφοφόρων και τα αναπτυγμένα εργαλεία λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τη νοημοσύνη του σμήνους του πληθυσμού για να επιτρέψουν την υποβολή ερωτήσεων σε ψηφοδέλτια που έχουν αναπτυχθεί από τους πολίτες για κάθε ερώτηση με τρία υπέρ και τρία κατά (μη προσωπικές, γραφικές ταινίες γεγονότων με σαφείς εξηγήσεις που βασίζονται σε τεκμηριωμένες πληροφορίες και παράγονται και ελέγχονται με βάση τα γεγονότα και την τήρηση του κώδικα των μέσων ενημέρωσης από αμερόληπτους φοιτητές σε πανεπιστήμια) που προωθούν την ελεύθερη λήψη αποφάσεων από τον ψηφοφόρο.